Madam v. Republica Moldova – nr. 42715/19

Hotărârea din 6.9.2022 [Secţia a II-a]

 

Articolul 6

Dreptul la un proces echitabil

Proceduri penale

 

Articolul 6-1

Proces echitabil

Condamnarea reclamantului fără reaudierea martorilor, după ce fusese achitat de către prima instanță – încălcare

Pe 1 august 2019, reclamantul, domnul Nicolae Madam, a invocat în fața Curții încălcarea articolului 6 § 1 din Convenție, dată fiind anularea sentinţei primei instanțe, prin care acesta fusese achitat și condamnarea sa de către instanța de apel fără reaudierea martorilor.

În fapt:

Reclamantul a fost învinuit de încălcarea gravă a regulilor de circulație rutieră în urma căreia a avut loc un accident în care două persoane au suferit vătămări corporale. Totuşi, el a fost achitat de către prima instanță, inter alia, în baza declarațiilor mai multor martori.

Curtea de Apel Chișinău a casat sentinţa primei instanțe și l-a recunoscut vinovat pe reclamant de comiterea infracțiunii imputate. Procedând astfel, instanța de apel nu a reaudiat niciunul dintre martori, ci doar a dat citire declarațiilor acestora din materialele cauzei. Reclamantul a declarat recurs, susținând, inter alia, că Curtea de Apel Chișinău, casând sentinţa prin care a fost achitat, nu a efectuat o examinare completă și nu a reaudiat martorii, în modul prevăzut de Codul de procedură penală.

Curtea Supremă de Justiție a declarat inadmisibil recursul declarat de către reclamant și a menținut decizia instanței de apel.

În drept:

Cu privire la încălcarea articolului 6 § 1 din Convenție:

Principiile generale privind caracterul echitabil al procedurilor penale în apel, după achitarea reclamantului de către prima instanță, au fost rezumate în cauza Dan v. Moldova (nr. 8999/07, § 30, 5 iulie 2011); Covalenco v. Republica Moldova (nr. 72164/14, §§ 19-24, 16 iunie 2020) și Dan v. Republica Moldova (nr. 2) (nr. 57575/14, §§ 47-56, 10 noiembrie 2020).

Guvernul a susținut că reclamantul nu a solicitat reaudierea martorilor de către Curtea de Apel Chișinău. Prin urmare, reclamantul nu putea invoca acest argument în fața Curții.

Curtea a considerat că, în cazul în care Curtea de Apel ar fi asigurat un proces echitabil, aceasta era obligată să ia măsuri pozitive în vederea reaudierii martorilor absenți, în pofida faptului că reclamantul nu a solicitat reaudierea acestora (a se vedea Dan v. Republica Moldova (nr. 2), citată mai sus, § 57, și Sigurþórsson Arnarsson v. Islanda, nr. 44671/98, § 38, 15 iulie 2003). În speță, nu rezultă că reclamantul și-a exprimat în mod neechivoc intenția de a renunța la dreptul de a solicita reaudierea martorilor de către Curtea de Apel. Se pare mai degrabă că, fiind mulțumit de soluţia primei instanțe și cunoscând prevederile art. 419 Cod procedură penală, reclamantul nu s-a simțit obligat să solicite o nouă audiere a martorilor. Prin urmare, Curtea nu a admis argumentul Guvernului potrivit căruia reclamantul nu a putut invoca acest argument în fața Curții. În cele din urmă, Guvernul nu a prezentat Curții nicio dovadă care să demonstreze că au fost depuse toate eforturile rezonabile pentru a asigura prezența acelor martori în fața Curții de Apel.

Având în vedere circumstanţele cauzei și materialele dosarului, Curtea a considerat că chestiunile care trebuiau stabilite de către Curtea de Apel, atunci când l-a condamnat pe reclamant – și, prin aceasta, a casat sentinţa primei instanțe prin care acesta fusese achitat – nu puteau fi examinate, în conformitate cu exigențele procesului echitabil, fără o apreciere directă a declarațiilor date de martori şi experţi.

Prin urmare, Curtea a stabilit că a existat o încălcare a articolului 6 § 1 din Convenție.

Concluzie (unanimitate): încălcarea articolului 6 § 1 din Convenție.

Curtea i-a acordat reclamantului suma de 3000 EUR cu titlu de prejudiciu moral.

Prezentul rezumat are la bază hotărârea Madam v. Republica Moldova de pe site-ul hudoc. Această traducere îi aparține Curții Supreme de Justiţie. Orice preluare a textului se va face cu următoarea mențiune: „Traducerea acestui rezumat de hotărâre a fost efectuată de către Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova". 

Direcția Drepturile Omului și Cooperare Externă