Bogaticov v. Republica Moldova – nr. 48833/16

Hotărârea din 14.12.2021 [Secţia a II-a]

 

Articolul 6

Dreptul la un proces echitabil

Proceduri penale

Articolul 6-1

Proces echitabil

Condamnarea reclamantului fără audierea repetată a martorilor şi a experţilor, după ce acesta fusese achitat de prima instanță – încălcare

Pe 5 august 2016, reclamantul, dl Maxim Bogaticov, a invocat în fața Curții încălcarea articolului 6 § 1 din Convenție, dat fiind anularea sentinţei primei instanțe, prin care fusese achitat și condamnarea sa în apel fără a examina din nou probele sau a audia martorii.

În fapt:

Seara târziu, aflându-se la volanul autovehiculului, reclamantul a tamponat o persoană care se afla pe carosabil. Medicii de la o ambulanță, sosiţi la scurt timp la locul accidentului, au constatat că victima era decedată.

După examinarea rapoartelor de expertiză și audierea experților și a martorilor, prima instanță a achitat reclamantul. Instanţa a constatat că şoferul nu era responsabil de moartea victimei, deoarece vizibilitatea redusă nu i-a permis să frâneze la timp și să evite coliziunea cu victima care se afla pe carosabil. Mai mult, potrivit rapoartelor de expertiză corpul victimei prezenta două tipuri de leziuni: antemortem și post-mortem, ceea ce înseamnă că cel mai probabil acesta era deja decedat în momentul impactului cu mașina reclamantului.

Curtea de Apel Chișinău a inversat sentinţa primei instanţe și a constatat vinovăţia reclamantului în acuzaţia înaintată. Procedând astfel, instanţa de apel nu a audiat din nou martorii sau experții, ci doar a dat citire declarațiilor acestora din dosar. Audierea martorilor a fost solicitată de către procuror.

Reclamantul a declarat recurs, susținând, printre altele, că, inversând sentinţa sa de achitare, Curtea de Apel a eşuat să efectueze o audiere propriu-zisă, deoarece nu a audiat din nou toți martorii și experții, aşa cum prevede Codul de procedură penală.

Curtea Supremă de Justiție a respins recursul reclamantului și a menținut decizia instanţei de apel.

Unul dintre membrii completului de judecată a Curții Supreme de Justiție a scris o opinie separată, considerând că reclamantul trebuia să fie achitat.

În drept:

Principiile generale privind caracterul echitabil al procedurilor penale în apel, după achitarea reclamantului de către prima instanță, au fost rezumate în cauza Dan v. Moldova (nr. 8999/07, § 30, 5 iulie 2011); Covalenco v. Republica Moldova (nr. 72164/14, §§ 19-24, 16 iunie 2020) și Dan v. Republica Moldova (nr. 2) (nr. 57575/14, §§ 47-56, 10 noiembrie 2020).

Guvernul a susținut că reclamantul nu a solicitat audierea martorilor de către Curtea de Apel Chișinău. Prin urmare, el nu putea invoca acest argument în fața Curții. Mai mult, doi dintre martori și-au schimbat adresa și, prin urmare, nu au putut fi citați. Curtea a reținut că procurorul solicitase citarea şi audierea martorilor acuzării pe parcursul procesului. Astfel, nu era nevoie ca și reclamanții să solicite același lucru. Mai mult, Guvernul nu a prezentat Curții nicio dovadă care să demonstreze că s-au depus toate eforturile posibile pentru a asigura prezența acelor martori în fața Curții de Apel.

Având în vedere circumstanţele cauzei și materialele dosarului, Curtea nu a fost convinsă că chestiunile care trebuiau stabilite de către Curtea de Apel, atunci când l-a condamnat pe reclamant - și, prin aceasta, a anulat sentinţa primei instanțe prin care acesta fusese achitat - puteau fi examinate în conformitate cu exigențele procesului echitabil fără o apreciere directă a declarațiilor date de martori şi experţi. Prin urmare, Curtea a constatat că a fost încălcat articolul 6 § 1 din Convenție. 

Concluzie: încălcarea art. 6 § 1 din Convenţie (unanimitate).

Curtea i-a acordat reclamantului suma de 3000 EUR cu titlu de prejudiciu moral.

Prezentul rezumat are la bază hotărârea Bogaticov v. Republica Moldova de pe site-ul hudoc. Această traducere îi aparține Curții Supreme de Justiţie. Orice preluare a textului se va face cu următoarea mențiune: „Traducerea acestui rezumat de hotărâre a fost efectuată de către Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova". 

Direcția Drepturile Omului și Cooperare Externă