În perioada 18-19 februarie 2025, președinta interimară a Curții Supreme de Justiție, Stela Procopciuc, a efectuat o vizită oficială la Geneva, Elveția, unde a participat la cea de-a XVI-a reuniune a Grupului de lucru privind accesul la justiție al părților la Convenția de la  Aarhus.

 

Evenimentul a reunit experți internaționali, reprezentanți ai statelor părți la Convenție și reprezentanți ai instituțiilor judiciare.

 

Sesiunile Grupului de lucru s-au axat pe trei aspecte fundamentale: accesul la justiție în cazurile privind gestionarea substanțelor chimice și a deșeurilor, accesul la justiție în cazurile privind calitatea apei și accesul la justiție în cazurile privind poluarea fonică.

  

În cadrul reuniunii a fost făcut un bilanț al evoluțiilor recente și viitoare, al posibilelor măsuri de eliminare a obstacolelor care împiedică punerea în aplicare a celui de-al treilea pilon al Convenției (Accesul la justiție), precum și a domeniului ce ține de mediu a Obiectivelor de dezvoltare durabilă, în special, a Obiectivului de dezvoltare durabilă 16 și scopul acestuia 16.3, ce vizează promovarea statului de drept la nivel național și internațional și garantarea unui acces egal la justiție pentru toți.

  

Participanții au avut un schimb de informații și au împărtășit bune practici, abordări inovatoare și provocări în ce privește calitatea procesuală, domeniul de aplicare al revizuirii (controlului judiciar) și căile de atac, inclusiv măsurile asiguratorii în litigiile în materie de mediu.

   

De asemenea, au fost analizate progresele înregistrate și au fost identificate instrumente pentru promovarea accesului efectiv la justiție cum ar fi: dialoguri între mai multe părți interesate pentru a elimina barierele existente, diseminarea de informații privind accesul la procedurile de revizuire, colectarea de date, statistici și accesul la jurisprudența relevantă prin intermediul inițiativelor e-justiție, al tehnologiilor digitale moderne, consolidarea capacităților și specializarea sistemului judiciar și a altor profesioniști din domeniul juridic și metode alternative de soluționarea litigiilor.

 

Participarea la acest eveniment a reprezentat o oportunitate valoroasă pentru schimbul de bune practici și identificarea tendințelor actuale, care va contribui la îmbunătățirea transparenței și eficienței mecanismelor juridice în domeniul accesului la justiție în materie de mediu.

 

Pozele de la eveniment pot fi accesate la următorul link: https://shorturl.at/AJrJF

 

 Direcția Monitorizare și Relații cu Publicul