În data de 31 ianuarie 2025, președinta interimară a Curții Supreme de Justiție, Stela Procopciuc, a participat la ceremonia de deschidere a anului judiciar al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

 

Evenimentul este organizat, anual, la Strasbourg și reunește președinți ai Curților Supreme, ai Curților Constituționale și înalți oficiali, având ca scop promovarea cooperării judiciare între instanțele naționale din statele membre ale Consiliului Europei.

  

Ceremonia a fost precedată de un seminar judiciar, cu tema „Protejarea drepturilor omului într-o lume a inteligenței artificiale, a algoritmilor și a volumului mare de date (Big Data)”. Agenda acestuia a inclus subiecte de actualitate ce vizează standardele europene privind inteligența artificială, libertatea de exprimare în era inteligenței artificiale, inteligența artificială și dreptul la un proces echitabil, abordarea potențialei discriminări în inteligența artificială. 

 

Reuniunea s-a încheiat cu o ședință solemnă, în cadrul căreia președintele CEDO, Marko Bošnjak, a prezentat raportul de activitate al Curții pentru anul 2024, trecând în revistă cele mai relevante hotărâri pronunțate și evidențiind impactul acestora asupra jurisprudenței europene. De asemenea, în cadrul discursului său, președintele Bošnjak a reiterat angajamentul CEDO de a proteja și garanta respectarea Convenției Europene a Drepturilor Omului în toate statele membre ale Consiliului Europei.

 

Pe parcursul vizitei la Strasbourg, președinta interimară a Curții Supreme de Justiție, Stela Procopciuc, a avut o întrevedere cu Claus Neukirch, director pentru Programe și Coordonare al Consiliului Europei (DPC) și Schnutz Dürr, director al Departamentului de Programare și Mobilizare a Resurselor din cadrul DPC a Consiliului Europei.

 

Președinta interimară a CSJ a exprimat aprecierea față de sprijinul considerabil oferit de către Consiliul Europei, acordat prin intermediul proiectelor demarate în Republica Moldova, în special a proiectului „Consolidarea capacității instituționale a Curții Supreme de Justiție”, care, prin promovarea transparenței și îmbunătățirea eficienței operaționale, urmărește să protejeze drepturile omului și să sporească încrederea publică în sistemul judiciar.

 

În cadrul întâlnirii, oficialii au discutat despre reforma CSJ, progresele obținute până în prezent și activitățile realizate în cadrul proiectului „Consolidarea capacității instituționale a Curții Supreme de Justiție”. Totodată, președinta interimară a accentuat că unul dintre obiectivele prioritare ce urmează a fi realizat în cadrul proiectului este dezvoltarea unei noi pagini web a Curții Supreme de Justiție și crearea unei baze de date, care vor contribui la eforturile de sporire a transparenței activităților CSJ și la îmbunătățirea accesibilității jurisprudenței.  

 

     Direcția Monitorizare și Relații cu Publicul

 

 

 

© ECHR-CEDH Council of Europe