Elaborarea Fișierului tematic nou - Strămutarea judecării cauzei penale/contravenționale
Curtea Supremă de Justiție informează că a fost elaborat primul Fișier tematic în materie penală, în format nou - Strămutarea judecării cauzei penale/contravenționale, acesta reflectând noile abordări ale instanței supreme la subiectul nominalizat.
Curtea Supremă de Justiție a dat o soluție de principiu cu privire la soluționarea strămutărilor între judecătorii, care se bazează pe singurul argument că judecătorul examinează o cauză care îl vizează pe un coleg de-al său din aceeași instanță. Astfel:
a) având în vedere competențele președintelui judecătoriei, cererile de strămutare care vizează drepturile și interesele legitime ale președintelui instanței vor fi admise;
b) nu vor fi admise cererile de strămutare a cauzelor care vizează drepturile și interesele legitime ale judecătorilor care activează în alte sedii ale aceleiași judecătorii, sau în același sediu, când judecătoria are mai multe sedii. În acest caz, președintele judecătoriei va asigura examinarea cauzei de un judecător dintr-un alt sediu al judecătoriei;
c) având în vedere competența și statutul special al judecătorilor de instrucție, precum și faptul că toți judecătorii de instrucție ai Judecătoriei Chișinău activează în același sediu, vor fi admise cererile de strămutare de la Judecătoria Chișinău a examinării cauzelor și materialelor, care vizează drepturile și interesele legitime ale judecătorilor de instrucție din Judecătoria Chișinău.
CSJ a statuat că Codul de procedură penală nu interzice altor judecători decât judecătorilor de instrucție să judece în fond cauzele în care au decis anterior cu privire la măsura preventivă.
De asemenea, CSJ a admis strămutarea cauzei de la o instanță de judecată la alta considerând că:
- examinarea în fond a cauzei contravenționale privind tragerea la răspundere contravențională a membrului Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, delegat în componența acestei comisii de către Judecătoria Comrat, reprezintă ,,o altă circumstanță, care ar putea pune la îndoială rezonabilă imparțialitatea judecătorului”, prevăzută la art. 33 alin. (2) pct. 6) CPP;
- strămutarea judecării cauzei penale în instanța din circumscripția domiciliului a peste 600 de participanți la proces va facilita cu adevărat examinarea mai rapidă a cauzei.
Documentul mai conține și exemple de cazuri, în care s-a indicat că nu reprezintă temei de strămutare situațiile:
- mediatizarea cauzei penale la o emisiune televizată;
- numirea cu o intensitate sporită a ședințelor de judecată;
- neexaminarea cauzei penale timp de 8/11 luni;
- aflarea judecătorului curții de apel în concediu nu îl face incompatibil de a fi desemnat în completul care va judeca cauza după revenirea judecătorului din concediu etc.
Fișierul a fost publicat pe pagina web a Curții Supreme de Justiție, la Compartimentul Unificarea practicii judiciare, Subcompartimentul Fișe tematice CSJ, Penale și poate fi vizualizat, accesând:
https://csj.md/images/FT-_str%C4%83mutarea-_corectat%C4%83_.pdf