COMUNICAT - Elaborarea Fișierelor tematice noi și actualizarea unor Fișiere tematice existente
Curtea Supremă de Justiție informează că au fost elaborate 2 Fișiere tematice noi, ce țin de examinarea cauzelor civile:
a) Achitarea indemnizațiilor.
Indemnizația urmașilor personalului medical decedat, ca urmare a desfășurării activității medicale în lupta cu COVID-19, se acordă doar dacă decesul întreținătorului a survenit din cauza infectării în cadrul desfășurării nemijlocite a activității medicale în lupta cu COVID-19. Lista instituțiilor medico-sanitare, care au participat la acordarea asistenței medicale de combatere a virusului, a fost aprobată prin ordinul Ministerului Sănătății Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova nr. 222 din 4 martie 2020 „Cu privire la acordarea asistenței medicale persoanelor care întrunesc criteriile definiției de caz pentru COVID-19”.
b) Repararea prejudiciului material.
Dacă deținutul nu este de acord să achite benevol suma pagubei cauzate și/sau nu dispune de suficiente resurse financiare disponibile pe contul său de peculiu, subdiviziunea juridică a instituției penitenciare este în drept să inițieze recuperarea pagubei pe cale judiciară.
De asemenea, au fost actualizate 2 Fișiere tematice existente. Fișele noi vizează:
a) Compensarea cheltuielilor de judecată, inclusiv a cheltuielilor de asistență juridică de la intervenienții accesorii.
În cazul când obiectul juridic al raportului material litigios vizează compensarea cheltuielilor de asistență juridică suportate în cadrul unui proces anterior și nu ține de contestarea cuantumului onorariului sau al cheltuielilor de executare ale executorului judecătoresc, ultimul nu poate fi considerat parte în proces, în sensul art. 59 alin. (1) din Codul de procedură civilă, ci deține calitatea de intervenient accesoriu. Iar, în virtutea statutului său procesual, precum și a drepturilor și a obligațiilor ce-i revin, potrivit normelor Codului de procedură civilă, intervenientul accesoriu nu poate fi obligat la compensarea cheltuielilor de judecată, inclusiv a cheltuielilor de asistență juridică, întrucât compensarea acestora este pusă în exclusivitate în sarcina părții în proces (reclamant/pârât), în ordinea prevăzută de art. 96 din Codul de procedură civilă.
b) Solicitarea reparării prejudiciului moral, în urma tratamentului necorespunzător sau a decesului pacientului.
Suma prejudiciul moral acordat urmează să fie una rezonabilă și justificată și să nu vină în contradicție cu principiul compensării echitabile, care reprezentă o despăgubire, ce nu trebuie să constituie venituri nejustificate pentru persoana lezată și nici sume excesive pentru autorul daunei.
Astfel, acestea au fost publicate pe pagina web a Curții Supreme de Justiție, la Compartimentul Unificarea practicii judiciare, Subcompartimentul Fișe tematice CSJ, Civile și comerciale.
Fișierele pot fi vizualizate, accesând:
https://csj.md/images/achitarea_indemniza%C8%9Biilor__redactat___12.11.2024.pdf
https://csj.md/images/reparea_prejudiciului_material__redactat___12.11.2024.pdf
https://csj.md/images/repararea_prejudiciului_moral__redactat__12.11.2024.pdf
https://csj.md/images/cheltuieli_de_judecat%C4%83__redactat__12.11.2024.pdf