La data de 14 decembrie 2022, la Curtea Supremă de Justiție, Preşedintele interimar Vladimir Timofti, Vicepreşedintele Tamara Chișca-Doneva, judecătorii Iurie Diaconu și Aliona Miron au avut o întrevedere cu reprezentanții Departamentului de executare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului.

Din componența delegației au făcut parte șefa Departamentului de executare a hotărârilor CtEDO, Clare Ovey, șeful Direcției III și șefa Secției III din cadrul Departamentului de executare a hotărârilor CtEDO, Pavlo Pushkar și Tatiana Cojocaru.

Discuţiile s-au axat, în mare parte, pe subiectul executării hotărârilor definitive ale Curţii Europene, în special, pe aspectul de redeschidere a procedurilor judiciare la nivel naţional, după adoptarea hotărârii de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).

Preşedintele interimar, Vladimir Timofti, a menţionat că legislaţia naţională, atât în procedura penală cât şi în procedura civilă, reglementează posibilitatea de a reexamina sau redeschide procedurile judiciare interne ca urmare a hotărârilor CtEDO. În acest sens, Preşedintele interimar a enunţat mai multe cauze care au fost examinate în ordine de revizuire ca urmare a adoptării hotărârii CtEDO de constatare a încălcării drepturilor garantate de Convenţie.

Şefa Departamentului de executare a hotărârilor CtEDO, Clare Ovey, a subliniat că în virtutea art. 46 § 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale statele-părţi şi-au asumat angajamentul de a se conforma hotărârilor definitive ale Curţii Europene în cauzele în care ele sunt părţi, și că angajamentul respectiv se materializează prin întreprinderea unor măsuri cu caracter individual şi cu caracter general de către statul reclamat. Clare Ovey a apreciat pozitiv că Republica Moldova are un cadru legal dar şi o practică judiciară în acest sens.

În alocuţiunea sa, vicepreşedintele Tamara Chişca-Doneva a relatat despre practica Colegiului Civil, Comercial și de Contencios Administrativ subliniind că în majoritatea cazurilor aceste categorii de dosare sunt redeschise la cererea Agentului guvernamental. Vicepreşedintele CSJ a specificat că spre deosebire de Codul de procedură civilă, Codul de procedură penală nu îi conferă Agentului guvernamental dreptul de a solicita revizuirea cauzei în urma pronunţării hotărârii de către instanţa europeană şi că acest fapt trebuie analizat de legislator, având în vedere rolul central pe care îl are Agentul guvernamental în procesul implementării şi executării hotărârilor Curţii Europene la nivel naţional.

Judecătorii CSJ au menţionat că executarea hotărârilor Curţii de la Strasbourg de către autoritatea judiciară naţională presupune, în primul rând, conformarea deciziilor magistraţilor cu hotărârile CtEDO, în acest mod fiind realizat rolul activ al puterii judecătoreşti în procesul implementării şi executării hotărârilor Curţii Europene în Republica Moldova. Totuşi, un aspect aparte ce ţine de executarea hotărârilor Curţii Europene de către autoritatea judiciară naţională ţine de problemele în care Curtea constată lacune legislative.

Oficialii au statuat că o parte dintre hotărârile CtEDO au provocat ori au accelerat reforme legislative şi că anume aceste măsuri generale au o importanţă majoră, întrucât anume ele contribuie la reformarea sistemelor naţionale întru îmbunătăţirea protecţiei drepturilor omului dincolo de un caz particular, asigurând astfel eficienţa sistemului Convenţiei.

Notăm că, în perioada 12-14 decembrie 2022, reprezentanții Departamentului de executare a hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului s-au aflat într-o vizită de lucru în Republica Moldova, având drept scop stabilirea contactelor cu autoritățile relevante executării hotărârilor CtEDO și identificarea noilor evoluții pe direcțiile de acțiune prioritare determinate de categoriile principale de hotărâri.

Direcţia monitorizare şi relaţii cu publicul